21 Kasım 2016 Pazartesi

Zeytinyağlı Biber Dolması



Malzemeler
  • 14-15 adet dolmalık biber ( dolmanın boyuna göre değişir)
  • 6 adet orta boy soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığından biraz fazla tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2-3 tatlı kaşığı nane( damak zevkinize göre miktarı ayarlayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber ( acı sevmeyenler kullanmayabilirler)
  • Üzerini kapamak için 2 adet domates
  • İç harcını ayarlamak ve dolmayı pişirmek için toplamda 3 su bardağı su
Hazırlanışı
Biberleri yıkayalım ve temizleyelim. Pirinci daha yumuşak ve lezzetli olması için bir kaba alıp üzerine sıcak su koyup 20 dakika kadar bekletelim. Bu sırada Zeytinyağını tencereye alalım. Soğanları çok çok ufak doğrayalım ve kavuralım. Soğanlar kavrulunca pirinçi süzelim iyice yıkayalım ve soğanların üzerine koyarak bir iki döndürüp kavuralım. (Ölçümüz 1’e 1. 5 olduğu için 2 su bardağı pirinçten hazırladığım iç harcı için pirinçleri hazırlarken 1. 5 bardak su, dolmaları doldurup pişirirken yine 1. 5 bardak su kullandım. Siz kişi sayısına göre kaç bardak pirinçten hazırlarsanız bu ölçülere bakarak o şekilde suyunu ayarlayabilirsiniz )Üzerine 1. 5 su bardağı su ekleyelim. Ve suyunu çekene kadar pişirelim. Suyunu çeken pirinçi kaşıkla bir iki karıştıralım ve ilk sıcağı çıkınca yıkayıp sirkeli suda beklettiğimiz maydanozları ufacık kıyarak ekleyelim. (Maydanozların saplarını koparıp atmayalım. Mutlaka onları da ufak ufak doğrayalım. Asıl şifası saplarında ) Üzerine pul biber kara biber tuz ve naneyi ekleyelim. İyice karıştırarak pirinçe yedirelim. Temizlediğimiz dolmaların içini dolduralım üzerine irice küp yaptığımız domatesleri kapak olarak kapatalım. Olmasa da olur ama görsel açıdan hoş duruyor. Tencereye dizelim. 1. 5 bardak su ekleyelim. Dolmaların üzerinden 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirelim ve önce normal, suyu kaynamaya başladığın da kısık ateşte pirinçler ve biberler pişene kadar pişirelim.

Afiyet olsun😊

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder