3 Ağustos 2016 Çarşamba

Mercimek Köftesi


Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demete yakın maydanoz
  • 8-9 dal taze soğan
  • Tuz
  • Pul biber
  • 1 limonun suyu
  • Biraz zeytin yağı
  • Yeteri kadar marul yaprağı

Hazırlanışı
Merhaba arkadaşlar hemen hemen hepimizin severek yediği tam kıvamında mercimek köftesini paylaşmak istedim sizlerle.
Öncelikle 2 bardak kırmızı mercimeğimizi güzelce yıkayıp tencereye alalım ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyelim ve dibini tutmayacak ama içine bulgur eklendiğinde bulgurun şişebileceği kıvamda olacak kadarda az sulu bırakalım. Mercimek piştiğinde ince bulguru ilave edip bir iki karıştırdıktan sonra ağzını kapatalım ve bekleyelim.
Bu arada tavaya iki yemek kaşığı kadar sıvı yağ alıp incecik doğradığımız soğanı kavuralım. Kavrulduğunda salçaları ekleyelim. Kokusu çıkana kadar kavuralım. Soğumaya alalım.
Maydanozu güzelce yıkayıp sirkeli su da kısa bir süre beklettikten sonra incecik kıyalım. Taze soğanı da temizleyip yıkayalım ve yine onuda oldukça incecik doğrayalım.
Şişen mercimek ve bulgurumuzun içine soğanlı salçalı harcımızı maydanoz taze soğan tuz ve pulbiberi de ekleyip biraz zeytinyağı ve limon suyunu da katalım ve iyice tüm malzemeler bütünleşinceye kadar yoğuralım.
İster yuvarlak ister yassı ya da kalıplarla ikram etmek isterseniz kalıplara doldurarak marulla süsleyip sunabilirsiniz. ( ben bu sefer muffin kalıplarıyla ikram ettim😊)
Maydanoz ve taze soğanı yıkadıktan sonra süzdürüp havlu kağıt içinde kurularsanız ıslaklığıyla köftelerinizin cıvıklaşmasını engellemiş olursunuz.
Eğer mercimeği gereğinden fazla sulu bırakıp malzemeleri katmış olursanız cıvık olan köftenizi koyulaştırmak için bir kapta bir kaç kaşık ince bulguru sıcak su ekleyerek şişmesini sağlayıp köftenize katarsanız koyulaştırabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder